Nejbližší klubová akce je Klubová výstava se zadáním KV s bonitací a Memoriálem I. Vajglové ve dnech 20.-21.4.2024.

BEAUCERON jako průvodce nevidomých



Nikdo by netušil, že i zástupce tohoto plemene se jednou ocitne v řadách psů-průvodců nevidomých...

Plemeno má vysokou inteligenci a výbornou schopnost se učit, proto je schopný zvládnout i tento náročný výcvik. Podle výcvikáře J. Čermáka, se s beauceronem velmi dobře spolupracuje a následné předání majiteli po ukončení výcviku pes přijímá bezproblémově. Nevýhodou tohoto plemene se stává však již samotný vzhled, kdy na beaucerona mnoho lidí pohlíží s respektem.

Dipsy z Lhotecké linie je podle dosavadních informací prvním beauceronem, který absolvoval zkoušku slepeckého psa. Složil ji na lepší průměr ve svých 15 měsících, v listopadu roku 2007.
Zkouška proběhla v neznámém prostředí, v tomto případě v Bánské Bystrici a proto byl Dipsy mírně nervózní. Práci však i přesto odvedl vynikající, bezchybnou! Sám výcvikář píše, že beauceron je úžasně věrné plemeno. Když však předával psa majiteli nevznikl vůbec žádný problém. V tomto případě má nový majitel Dipsyho vrozenou vadu řeči. Dipsy byl prý tak vnímavý, že už při samotném náznaku povelu tento okamžitě vypracoval i se svým novým majitelem.
Další zkušenosti zatím nemáme, protože k předání psa došlo teprve nedávno.

A jak to všechno probíhalo...
Dne 11.4.2007 si nový majitel Milan spolu s výcvikářem J. Čermákem přijeli prověřit Dipsyho. Už v prvních pár minutách bylo vidět, že je výcvikář s povahou psa spokojený. Následovala prověrka reakce na střelbu. Dipsy byl ustrojen do slepeckého potroje a s výcvikářem vyrazil do ulic. Zde přímo výcvikář sám střílel a prověrku prokládal hrou se psem. Po vyřízení formalit, Dipsy odcestoval na Slovensko. Zanedlouho přišel dopis s pochvalou, že Dipsy byl u nás výborně socializován a díky tomu se může začít s výcvikem okamžitě.
Požadavky vycvikáře na psa byly, aby zmíněný pes byl věrný, poslušný, nesbíral odpadky, nevyhledával kontakt jiných psů, nehonil kočky, byl milý k lidem, ale nevtíravý. A především musí mít srdíčko. Vše toto Dipsy splnil, díky jeho oddanosti a povaze byla souhra mezi psem a jím dokonalá. Po 7 měsících výcviku byl Dipsy připraven na zkoušku a předán majiteli.
© Maši 2009
Změny u Vašich psů či další vklady na webu zasílejte na adresu: MVDr. Kateřina Valdhans, pch.beauceron@seznam.cz