Nejbližší klubová akce je Klubová výstava se zadáním KV s bonitací a Memoriálem I. Vajglové ve dnech 20.-21.4.2024.

Pulka

         Sport, který je v dnešní době na ústupu a je mu věnováno málo pozornosti. Při tomto sportu musí pes táhnout „pulku“ (sáňky člunkovitého tvaru) a navíc táhne ještě psovoda na běžkách. Tento sport se vyvinul ve Skandinávii a to z praktických a užitečných aktivit. Skandinávci při výletech na běžkách zapřahávali k psovi ještě navíc tzv. „pulku“ na kterou mohli umístnit např. nějaký náklad. Tento způsob „přepravy“ si velice rychle získal oblibu nejen v severských zemích, kde vznikl, ale i např. v Kanadě a mnoha dalších zemích. Postupem času se však tato aktivita změnila v populární sport.
         K tomuto sportu je vhodné použít jakékoliv plemeno vhodné do zápřahu, stejně jako je tomu u skijöringu, mohou to být severští, lovečtí či ovčárští psi.
         Předtím, než se začnete věnovat tomuto sportu je opět velmi důležité zhodnotit svou dovednost lyžovat na běžkách, stejně jako tomu je opět u skijöringu. Pulka je velmi náročná sportovní kategorie a vyžaduje dokonalou souhru celého tandemu.
         Z výstroje je pro psa důležité mít pohodlný tzv. „pulka postroj“, tedy takový, který je vhodný pro zápřah s postranními oky. Dále je zapotřebí samotná „pulka“, což je jakási obdoba dětského bobu. Liší se tvarem, je delší a užší než klasické dětské boby a zespodu jsou umístěné malé lyže.
         Spojení psa a „pulky“ je dle starého vzoru, a to, že pes je zapřažen mezi postranními ojemi, které jsou spojeny nad jeho hlavou obloukem. Oje musí být dostatečně dlouhé, aby pes při běhu nenarážel zadníma nohama do tažené „pulky“. Z „pulky“ vede tažné lano k psovodovi, které je přichyceno k opasku psovoda. Díky spřežení, kterým je „spojen“ pes a „pulka“ nemůže dojít k tomu, aby při zbrždění najela „pulka“ psovi na zadní nohy nebo vyjela např. v zatáčce z dráhy.
         Další nezbytné vybavení je stejné jako u skijöringu. Jsou to tedy běžecké lyže, chrániče, apod.
         Při tréninku musí mít pes 100% zvládnutý základní výcvik poslušnosti a ukončený fyzický vývoj, stejně jako u všech ostatních sportů. Navíc musí také ovládat základní „musherské“ povely „go“, „ho“, „gee“ a „stůj“. Ty se dají nacvičovat opět např. při canicrossu.
© Maši 2009
Změny u Vašich psů či další vklady na webu zasílejte na adresu: MVDr. Kateřina Valdhans, pch.beauceron@seznam.cz